Kuolema osana papin työtä

sdr

Aina välillä kalenteriin ilmaantuu tapahtumia, joita odottaa erityisesti. Yksi tällainen omassani on Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seuran huhtikuun kuukausiesitelmä, joka järjestetään 16.4.2018 klo 18:00 Tieteiden talolla, Helsingissä. Tämänkertaisen kuukausiesitelmän aiheena on Kuolema osana papin työtä, alustajana rovasti Matti J. Kuronen, jota toisinaan ”Kalma-Kuroseksikin” kutsutaan.

Pitkän uransa aikana Matti J. Kuronen on ollut monessa mukana. Hän on toiminut pappina niin Konnunsuon keskusvankilassa, Etelä-Karjalan poliisi- ja pelastuslaitoksilla kuin Lappeenrannan seurakuntayhtymän perheneuvonnassakin. Vuonna 2014 hän oli perustamassa Tuonen tupaa, Death Cafeta, joka toimii edelleen, kerran kuussa kaakonkulmalla.

Itse kohtasin Matin juuri kyseisen Tuonen tuvan ensimmäisellä kerralla. Kohtaaminen on jäänyt itselleni hyvin mieleen. Puheet oli puhuttu ja kahvit juotu. Olin juuri heittänyt mustan huivini harteilleni ja suuntaamassa ovea kohti, kun huomasin Matin hieman kysyvän katseen ja kuulin lausahduksen ”Vain viikate puuttuu”.  Jos silloin olinkin hieman hämmentynyt, en ole sitä enää. Rovasti sinne tai tänne, Matti omaa puhumisen taidon. Tuonen tuvassa olen kuluneina vuosina oppinut, että Matti osaa sanoittaa vaikeitakin asioita, eikä pelkää keskusteluakaan. Ei edes silloin kun kuolemantutkija jälleen kerran kyseenalaistaa hänen edustamansa ”Firman” aina ylintä johtoa myöten.

Joten voitte uskoa, että olin iloinen, kun hän lupautui puhumaan SKTS:n kuukausiesitelmässä ja kertomaan millaista kuoleman kohtaaminen on papin työssä. Uskon etten ole ainoa, jota aihe kiinnostaa. Pappejahan kutsutaan toisinaan myös kuoleman ammattilaisiksi ja heihin tukeutuu moni hädän hetkellä, riippumatta siitä onko uskossa vai ei. Mutta kuten terveydenhuollon ammattilaistenkin kohdalla, työasun takana on aina ihminen.

Kuten kaikki kuukausiesitelmät, myös tämä tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Joten mikäli aihe kiinnostaa olet tervetullut kuuntelemaan (ja halutessasi myös keskustelemaan) maanantaina 16.4.2018 klo 18:00 Tieteiden talolle, saliin 309 osoitteessa Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki.

Anja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s