Tutkimustietoa sekä keskustelumahdollisuuksia

digSitä voisi äkkiseltään ajatella, että kuolemaan liittyvä tutkimus olisi yksinäistä ja vakavamielistä puuhaa. Olenpa myös kuullut, ettei nykyään ole mahdollisuuttakaan oikein keskustella aiheeseen liittyvästä tutkimuksesta, saati sitten itse aiheesta. Olen tästä vahvasti eri mieltä, tänäkin keväänä järjestetään useampia tapahtumia ja tilaisuuksia jotka tarjoavat sekä tutkimustietoa että mahdollisuuksia mitä moninaisimpiin keskusteluihin.

Ylihuomenna, maaliskuun 16 päivä Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seura Ry (SKTS) järjestää kuolemankahvit Gaudeamuksen Kirja & Kahvi -kahvilassa. Tilaisuuden teema on ”Miten kuolemaa tutkitaan?” ja seuran hallituksen jäsen, Elisa Morgan pitää aiheesta lyhyen alustuksen klo 17:30. Alustuksen jälkeen sana on vapaa. Samalla on mahdollisuus tavata SKTS:n jäseniä ja kysyä heiltä aiheeseen liittyvistä teemoista.  Tilaisuus on luonnollisesti maksuton ja sinne ovat kaikki tervetulleita.

Keskiviikkona 12.4. UNESCO Chair in Bioethics Suomen yksikkö järjestää kaikille avoimen seminaarin ”Eutanasia tulevaisuuden Suomessa”.  Heidän tavoitteenaan on tuoda eutanasian etiikkaa koskeva tutkimustieto osaksi lainvalmisteluun tarvittavaa kansalaiskeskustelua. Eli käytännössä puhujat pohtivat eutanasiakysymystä monesta eri näkökulmasta, myös sellaisista jotka ovat jääneet julkisen keskustelun huomion ulkopuolelle. Tilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston päärakennuksessa, tarkemmat tiedot löytyvät liitteenä olevasta ohjelmasta: Eutanasia tulevaisuuden Suomessa Tätä tilaisuutta voin lämpimästi suositella, olisin itse mennyt paikalla, ellei Belgian jakso osuisi juuri samalle viikolle.

Sitten siirrytäänkin Tampereelle, jossa järjestetään yhdeksäs valtakunnallinen Surukonferenssi 27.-28.4. Tänä vuonna teemana on ”Kohtaan surevan”. Tämä konferenssi järjestetään eri surujärjestöjen sekä Tampereen yliopiston toimesta. Ohjelmassa on tieteellisiä sessioita, mutta myös työpajoja sekä kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja. Kokemuksesta tiedän, että tämä konferenssi sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille. Konferenssi tuo varmasti uusia näkökulmia ja herättää ajatuksia, usein myös tunteita. Nämä kaksi päivää ovat olleet omassa kalenterissani kiinnitettyinä jo viime syksystä lähtien. Lisää tietoa ohjelmasta sekä ilmoittautumisesta löytää konferenssin kotisivuilta. Ilmoittautuminen on avoinna 14.4. saakka, joten hyvin ehtii vielä mukaan.

Vanhan myyntinaisen tyyliin on todettava: ”eikä tässä vielä kaikki”. Täällä meillä kaakonkulmalla, tarkemmin sanottuna Lappeenrannassa kokoontuu kuukausittain Death Cafe nimeltään Tuonen Tupa jossa kuolemasta voi keskustella vapaasti ja luottamuksella. Seuraavan kerran jutustellaan tulevana lauantaina (18.3) kello 13:30 alkaen. Mikä itseäni erityisesti miellyttää, on se, että yleensä keskustelu alkaa jostain aiheesta, mutta koskaan ei voi tietää mihin se tie vie, lopussa voidaan olla jo aika kaukanakin siitä alkuperäisestä teemasta. Ilmankos kuulunkin melkein Tuonen Tuvan vakiokalustoon. Vapaa pääsy, luonnollisesti, paikkana lounasravintola Kultakaari.

Lopuksi vielä ennakkoilmoitus tulevasta keskustelutilaisuudesta, johon itse olen lupautunut asiantuntijaroolissa. 16.5 järjestetään kansalaiskeskustelu eutanasiasta Helsingissä. Laitan tästä lisää tietoa, ajan ja paikan varmistuttua.

Anja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s