Maailman saattohoitopäivä

cofLokakuun toisena lauantaina vietetään vuosittaista maailman saattohoidon ja palliatiivisen hoidon päivää, tänä vuonna se on 13.10.2018, eli tulevana viikonloppuna. Worldwide Hospice and Palliative Care Alliancen (WHPCA) mukaan päivän tarkoituksena on lisätä palliatiivisen hoidon ja saattohoidon näkyvyyttä maailmanlaajuisesti tarjoamalla mahdollisuuksia keskustella niihin liittyvistä teemoista. Samalla pyritään lisäämään tietoa ja ymmärrystä kuolemaan johtavaan sairauteen sairastuneiden potilaiden sekä heidän perheidensä tarpeista.  Nämä tarpeet voivat olla luonteeltaan lääketieteellisiä, sosiaalisia, konkreettisia sekä henkisiä. Lisäksi päivän aikana kerätään avustuksia, joiden avulla tuetaan sekä kehitetään palliatiivisen hoidon sekä saattohoidon palveluita maailmanlaajuisesti.

Maailman saattohoidon ja palliatiivisen hoidon teema vaihtuu vuosittain. Tämän vuoden teema on ”Palliative Care – Because I Matter!” jonka voi vapaasti kääntää muotoon: ”Palliatiivinen hoito – Koska minulla on merkitys!” Tämän vuoden teema on vahvasti yhteydessä Cicely Saundersin paljon lainattuun toteamukseen: ”You matter because you are you and you matter until the end of your life.” Päivän teema haluaa kiinnittää huomiota potilaiden sekä heidän perheidensä yksilöllisiin kokemuksiin sekä merkityksiin. Samalla se tarkastelee palliatiivista- ja saattohoitoa yhteydessä ihmisoikeuksiin ja oikeudenmukaisuuteen kysyen ”jos minulla on merkitys, miksi en saa tarvitsemaani hoitoa?” sekä kiinnittää huomion palliatiivisen hoidon taloudellisiin vaikutuksiin yksilöiden ja kotitalouksien näkökulmasta.

Ensi lauantaina järjestetään päivään ja sen teemaan liittyviä tapahtumia ympäri maailmaa. Suomessa Terhokoti järjestää kansalaistilaisuuden Sanomatalossa klo 13-15. Kansalaistilaisuuden tavoitteena on keskustella kuolemasta kokemuksellisen perspektiivin kautta ja mataloittaa kynnystä kuolemasta puhumiseen. Kaikille avoin tilaisuus toteutetaan paneelikeskusteluna, jota tauotetaan sekä kokemuspuheenvuoroilla että yleisökysymyksillä. Panelisteina toimivat palliatiivisen hoidon lääkäri, onkologi Minna Jääskeläinen, tutkija Maija Butters, kokemusasiantuntija Juulia Ukkonen- Wallmeroth, näyttelijä Eeva Litmanen ja pastori Hilkka Olkinuora. Keskustelua ohjaa Tiina Merikanto, joka on Ylen erikoistoimittaja. Kansalaistilaisuudessa on myös musiikkia, josta vastaavat Piia Viitanen sekä Jiri Kuronen.

Olisin itse osallistunut tähän tilaisuuteen, mutta koska matkustin tänään ”muille maille” niin se ei ollut mahdollista. Uskon kuitenkin, että keskustelusta tulee elävä sekä mielenkiintoinen, minkä johdosta suosittelen sitä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Keskustelua saattohoidosta ja palliatiivisesta hoidosta tullaan varmasti käymään myös sosiaalisessa mediassa, jossa WHPCA suosittelee seuraamaan hastagia #BecauseIMatter

Anja

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s