ARKEOLOGIAN ILTA 9.11.2016

Sain tänään alla olevan tiedotteen ja ilta on niin mielenkiintoisen oloinen, että päätin jakaa sen (lähettäjän luvalla tietenkin) teidän kanssanne. Itse en valitettavasti pääse paikalle, mutta kenties joku teistä kiinnostuu.

ARKEOLOGIAN ILTA

Elämän ja kuoleman maisemia Pohjois-Savossa, keskiviikkona 9.11.2016 Kuopion museossa.

Yhtenä päivänä on pakko kuolla, mutta kaikkina muina päivinä eletään. Tätä ikiaikaista totuutta tarkastellaan Arkeologian illassa kahden muinaisjäännöstyypin kautta. Elämän maisemana on kivikautinen pihapiiri Kuopion ja Tuusniemen rajalla ja kuolemasta puhutaan historiallisen ajan hautasaarien kautta.

Kirkkomaiden ulkopuolella sijaitsevia hautasaaria käytettiin 1500-luvulta paikoin 1900-luvun alkupuolelle asti väliaikaisina tai pysyvinä hautapaikkoina. Välihautaamista tehtiin erityisesti harvaan asutuilla alueilla, jolloin saariin haudattiin kesällä, kelirikkoaikaan tai levottomina aikoina. Arkeologi Juha Ruohonen on tutkinut pohjoissavolaisia hautasaaria, Kalmasaaria, kirjallisten lähteiden sekä maastotutkimusten avulla. Tutkimuksissaan hän on todennut, että niihin liittyy myös taikuudessa käytettyjä rituaaleja, joiden tarkoituksena on ollut parantaa tai aiheuttaa onnettomuutta.

Elämän maisemaan pääset kävelemään itse! 3DTalo on mallintanut Honkakankaan kivikautisen pihapiirin, jossa sinun on mahdollista kävellä ja katsoa miltä kivikautinen elämä talvikylässä on näyttänyt. Uuden sukupolven HTC Vive VR-järjestelmä mahdollistaa entistä realistisemman kokemuksen. Oppaana matkalla kivikauteen toimii museon arkeologi ja laitteita käyttävät 3DTalon ammattilaiset. Tervetuloa unohtumattomalle matkalle!
Illan ohjelma:

Klo 17           Manalan saaret, Tuonen kummut. Pohjoissavolaiset hautasaaret vainajien viimeisinä leposijoina. FM Juha Ruohonen.

Klo 18           Yleiskatsaus kivikautiseen elämään Pohjois-Savossa. Intendentti Tanja Tenhunen

Klo 18:30      Esihistorian maailma. Elä hetki kivikaudessa virtuaalitodellisuuden kautta.

Tilaisuuden osallistujille annetaan lahjaksi Kuopion Isänmaallisen Seuran julkaisuja.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Kuopion Isänmaallinen Seura ry ja Kuopion

kulttuurihistoriallinen museo.

Kuvia osoitteesta: http://kuopionmuseo.fi/press

Lisätietoja:

Tanja Tenhunen

Intendentti

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo

puh: 0447182614

Sähköposti: tanja.tenhunen@kuopio.fi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s