Tulevia luentoja ja koulutuksia

digTänään huomasin koiraa ulkoiluttaessani ilmassa aivan selkeästi jo syksyn tuoksuja. Tiedättehän, sellaisen kostean multaisen tuoksun, jossa on häivähdys omenaa? Sen tietyn kirpeyden, joka on tähän aikaan vuodesta lähinnä piristävä, etenkin viime viikkojen helteiden jälkeen. Tajusin siinä kävellessäni, että syyskausi on aivan nurkan takana, ovathan pojatkin palanneet taas kouluun ja aloittaneet oman aherruksensa.

Kesän lopussa huomaan itse usein miettiväni, mitähän sitä voisi vielä opiskella ja katsovani eri järjestäjien tarjontaa ja tapahtumia. Avointen- ja kesäyliopistojen koulutustarjontaesitteet tulevat postissa ja niissä on kursseja sekä opintojaksoja moneen lähtöön. Syyskauden tapahtumien ohjelmat löytyvät netistä ja kalenterit alkavat täyttyä kiihtyvään tahtiin. Tänä vuonna itselläni on jälleen ilo opettaa ja luennoida niin terveyden edistämisen kuin kuoleman kohtaamisen teemoista.

Preventiivisen hoitotieteen perusopinnot (25op) käynnistyvät ensi kuun puolivälissä. Tämä kokonaisuus sisältää viisi opintojaksoa, joista neljässä toimin itse opettajana. Opintojaksojen aikana käsittelemme mm. terveyden edistämisen tietoperustaa, eettistä arvopohjaa sekä globaaleja näkökohtia. Lisäksi opintoihin sisältyy kulttuurisen hoitotieteen teorioita sekä terveyden edistämisen johtamista, joka toteutuu kirjatenttinä. Opettamani opintojaksot toteutan dialogisin menetelmin, jokaiseen kuuluu sekä verkko- että lähiopetusta (8h/opintojakso). Terveyden edistämisellä on suuri merkitys terveydenhuollossa, joka ei ainakaan pienene tulevaisuudessa, päinvastoin. Siksi olen erittäin iloinen, että tätä opintokokonaisuutta tarjotaan mm. Etelä-Karjalan-, Päijät-Hämeen-, Lapin- sekä Mikkelin kesäyliopistoissa.  Ilmoittautuminen päättyy kesäyliopistosta riippuen tämän kuun lopussa / ensi kuun alussa, joten vielä ehtii ilmoittautua!

Elämän loppuvaiheen kysymyksiä käsittelen myös Mikkelin kesäyliopiston järjestämässä kaksipäiväisessä koulutuksessa torstaina 13.9 sekä maanantaina 24.9. Päivien aikana käsitellään kuolemaan kohdistuvia asenteita ja niiden vaikutusta itse hoitotyöhön, kuolevan sekä hänen läheistensä kohtaamista sekä surua ja sen monia muotoja. Lisäksi aiheina ovat elämän loppuvaiheen päätökset ja (tietenkin) eettiset kysymykset sekä äkillisesti kuolleen ihmisen läheisten tukeminen. Tämä koulutus soveltuu niin ammatilliseksi täydennyskoulutukseksi kuolemaa ammatissaan kohtaaville, kuin myös jokaiselle, jota aihealue kiinnostaa.

Suomen hautaustoimistojen liitto järjestää tänä vuonna viidettä kertaa ”Kuolema ja työ – seminaarin” 13.11.2018 Vantaalla, Tiedekeskus Heurekan auditoriossa. Tämän vuoden teemana pohditaan, miksi tarvitsemme hautajaisia, mihin liittyen oman puheenvuoroni aihe on hautajaiset osana surun ja luopumisen prosessia.

Eräs merkittävä projekti tulee päätökseen Hoitotyön tutkimussäätiön julkaistessa tänä syksynä valtakunnallisen hoitotyön suosituksen ”Äkillisesti kuolleen ihmisen läheisten tukeminen”, jonka laatimiseen olen osallistunut kirjoittajana sekä työryhmän tutkijajäsenenä. Tämän suosituksen sisällöstä luennoin aiheella läheisen tukeminen äkillisen kuoleman jälkeen Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seuran kuukausiesitelmässä 19. marraskuuta klo 18:00 alkaen. Esitelmät pidetään Helsingissä, Tieteiden talolla ja niihin on kaikilla vapaa pääsy.

Heti seuraavana päivänä, eli 20.11. alustan keskustelua eutanasiasta Mielenterveysmessujen yleisöohjelmassa, Helsingin Kulttuuritalolla. Uskon että aiheesta syntyy mielenkiintoinen keskustelu, etenkin kun lähestyn aihetta messujen teeman mukaisesti mielenterveyteen liittyvästä näkökulmasta.

Näiden lisäksi syksyyn sisältyy suljetuille ryhmille kohdistettua opetustoimintaa, oman tutkimukseni edistämistä sekä ammatillisen opettajan opintoja. Vaikka näyttääkin siltä, että puuhastelua riittää, on minulla vielä resursseja jäljellä. Eli mikäli etsit luennoijaa järjestämääsi tilaisuuteen tai kouluttajaa/opettajaa esimerkiksi terveyden edistämiseen / elämän loppuvaiheeseen liittyvissä teemoissa niin ota minuun yhteyttä sähköpostitse (anja.terkamo(a)gmail.com)

Anja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s